رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

تلاش مجدد عربستان برای نفوذ در سیستم آموزشی افغانستان

11:32 - 06 مرداد 1399
کد خبر: ۶۴۱۰۸۴
عربستان سعودی در حالی از ساخت ۶۰۰ مدرسه در افغانستان خبر می‌دهد که اعضای پارلمان و علمای این کشور از نفوذ ریاض در سیستم آموزشی افغانستان ابراز نگرانی می‌کنند.

- سفارت افغانستان در ریاض اعلام کرد که عربستان سعودی به درخواست کابل در نظر دارد تا بجای 100 مدرسه، 600 مدرسه در افغانستان ایجاد کند.

«هشت صبح» نوشت که صندوق توسعه عربستان سعودی با قرضه 50 میلیون دلاری با ساخت این 600 مدرسه موافقت کرده است و شوراهای توسعه روستایی نیز ساخت این مدارس را به عهده خواهد داشت.

موضوع ایجاد 100 مدرسه توسط عربستان در افغانستان 15 تیرماه در دیدار «جسیم محمدالخادی» سفیر عربستان در کابل با «فضل هادی مسلم‌یار» رئیس سنای افغانستان مطرح شده بود.

سنای افغانستان در بیانیه‌ای نوشته بود که عربستان در نظر دارد تا 100 "مدرسه دینی" در افغانستان ایجاد کند که واکنش گسترده کاربران افغان در فضای مجازی و برخی از علما و اعضای پارلمان را در پی داشت.

سفارت عربستان نیز در پی انتقادات گسترده از این اقدام، برای فرافکنی اعلام کرد که موضوع ایجاد مدارس دینی در دیدار با مسلم‌یار رئیس سنای افغانستان مطرح نشده است.

از سوی دیگر، سنای افغانستان نیز با بیانیه اصلاحی نوشت که مقامات سعودی در نظر دارند تا 100 «مکتب» را در افغانستان ایجاد کنند.

با این حال، برخی نمایندگان پارلمان افغانستان از جمله «عارف رحمانی» نماینده غزنی در واکنش به این اقدام نسبت به دور تازه تلاش‌های عربستان سعودی برای نفوذ در نظام آموزشی افغانستان هشدار داده و خواستار هوشیاری دولت در این باره شده بود.

وی تصریح کرده بود که مدرسه‌سازی در افغانستان توسط عربستان حتی اگر زیر نظر مقامات کشور افغانستان هم باشد پیامدهای بسیار وحشتناکی به همراه خواهد داشت.

افزایش نفوذ عربستان سعودی و شیوع وهابیت در افغانستان همواره سبب نگرانی مردم این کشور و نیز کشورهای منطقه بوده و کارشناسان بر این باورند که ریاض از طریق ایجاد دانشگاه و توزیع کتاب‌های آموزشی برای ترویج افکار وهابیت در افغانستان تلاش می‌کند.

دولت افغانستان در حالی برای نفوذ بیشتر عربستان در این کشور چراغ سبز نشان داده که در سال‌های اخیر نیز ریاض با برگزاری نشست علمای دینی تلاش کرده تا مشروعیت جنگ طالبان را به چالش بکشد.

این در حالی است که طالبان نیز پیروی از وهابیت و سلفیت در افغانستان را ممنوع اعلام کرده است.

تسنیم



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *